Ελληνική επιτυχία στο πανευρωπαϊκό συνέδριο Oφθαλμικής πλαστικής και Eπανορθωτικής χειρουργικής
17 Σεπτεμβρίου, 2016

35ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής

Ρεκόρ συμμετοχής αναμένεται στο 35ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15-17 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, με εξειδίκευση στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική των βλεφάρων, του οφθαλμικού κόγχου και της δακρυϊκής συσκευής. Το συνέδριο συμπροεδρεύουν οι Δρ. Ιωάννης Ντούντας και Δρ. Γιώργος Χαρώνης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων που δημιουργεί ο θυρεοειδής στα μάτια (Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια). Η μέση ηλικία εμφάνισης της Θυρεοειδικής Οφθαλμοπάθειας είναι τα 49 έτη και συναντάται σε συχνότητα 16 γυναίκες και 3 άνδρες ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

Δρ. Ιωάννης Ντούντας

Δρ. Ιωάννης Ντούντας


Σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη Ντούντα, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ειδικό στην Οφθαλμική Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική, «Πρόκειται για μία πάθηση όχι γνωστή στο ευρύ κοινό, η οποία όμως έχει σημαντικές επιπτώσεις στην όραση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Κάποια από τα χαρακτηριστικά προβλήματα που προκαλεί η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι ο εξόφθαλμος και ο στραβισμός. Όμως, το 5-10% των ασθενών μπορεί να εμφανίσει νόσο σοβαρής μορφής, η οποία προκαλεί μόνιμη βλάβη του οπτικού νεύρου και αποτελεί απειλή για την όραση».

Μια άλλη κατηγορία παθήσεων που θα συζητηθεί αφορά τη θεραπεία της δακρύρροιας που είναι ένα πολύ συχνό αλλά και, μερικές φορές, επικίνδυνο σύμπτωμα των ματιών, ενώ στο πλαίσιο της μελέτης των παθήσεων των βλεφάρων, έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις που αφορούν στις σύγχρονες αισθητικές παρεμβάσεις που είναι ελάχιστα επεμβατικές, ανώδυνες και χωρίς μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Ο Δρ. Γιώργος Χαρώνης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και εξειδικευμένος Χειρουργός των βλεφάρων, του οφθαλμικού κόγχου και της δακρυϊκής συσκευής, δήλωσε ότι «Θα παρουσιασθούν καινούργιες, στοχευμένες, μη χειρουργικές και αναίμακτες θεραπείες για κακοήθεις όγκους των βλεφάρων πού βασίζονται σε νέα φαρμακολογικά δεδομένα. Για πρώτη φορά σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στην αισθητική χειρουργική των ματιών. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο, θα παρουσιάσουν καινοτόμες μεθόδους για την αναζωογόνηση των βλεφάρων που δεν απαιτούν νοσηλεία».

Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μέχρι τώρα, περισσότεροι από 550 σύνεδροι από 57 χώρες έχουν εγγραφεί να το παρακολουθήσουν, ενώ οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ανάμεσα στους πιο διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες παγκοσμίως για την επιστημονική τους επάρκεια και το καταξιωμένο έργο τους. Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου στην ιστοσελίδα: www.esoprs2016.gr