ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ιωάννης Θρ. Ντούντας


ntountas1

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μιλάνου, Ιταλίας, και ειδικεύθηκε στην Οφθαλμολογία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στην Οφθαλμική Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική (Χειρουργική Βλεφάρων, Οφθαλμικού Κόγχου και Δακρυϊκής Συσκευής) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Nottingham “Queen’s Medical Centre” της Μεγάλης Βρετανίας. Συνέχισε την εξειδίκευσή του στην Οφθαλμική Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο “Moran Eye Center”, Salt Lake City, Utah στις ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό (Master) στην Οφθαλμοπλαστική στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Federico II, Napoli (Ιταλία), εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Νόσο του Graves (Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια), που ήταν και το θέμα της διπλωματικής του εργασίας. Ολοκλήρωσε Διδακτορική Διατριβή (PhD) με θέμα «Όγκοι του Οφθαλμικού Κόγχου» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πιστεύοντας στη δια βίου ιατρική εκπαίδευση, παρακολουθεί τακτικά Συνέδρια, Σεμινάρια και Ημερίδες στο εξωτερικό στην Οφθαλμική Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική, καθώς και στην Αισθητική Ιατρική.


Εμπειρία – Συνεργασίες

Είναι Eπιστημονικός Συνεργάτης της A’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών ‟Γ. Γεννηματάς”, του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και της Αθηναϊκής Κλινικής Mediclinic. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμικής Πλαστικής στην Ευρωκλινική Αθηνών καθώς και στην Γενική Κλινική EUROMEDICA Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών διετέλεσε επιστημονικός Συνεργάτης της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα. Για δύο χρόνια δούλεψε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), ως χειρουργός οφθαλμίατρος στις οφθαλμολογικές κλινικές των νοσοκομείων West Suffolk Hospital και Queen Elizabeth Hospital, Norfolk.

ntountas2

Εκπαιδευτικό Έργο

Συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση ειδικευόμενων και ειδικευμένων Οφθαλμιάτρων με αντικείμενο την Οφθαλμική Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική, με σειρά μαθημάτων και ομιλιών στο πλαίσιο της ιατρικής εκπαίδευσης που διοργανώνει η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρία (ΕΟΕ), η 1η Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Αθηνών (ΓΚΝΑ), καθώς και κρατικές Οφθαλμολογικές Κλινικές της Αθήνας. Επί σειρά ετών συμμετείχε στη διοργάνωση των ετησίων Πανελληνίων Οφθαλμολογικών Συνεδρίων ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ). Ως ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ΕΕΟΠΕΧ) καθιέρωσε κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Οφθαλμολογικών Συνεδρίων τις Ημερίδες Οφθαλμικής Πλαστικής.
Διοργάνωσε το 2005 στην Κρήτη και το 2016 στην Αθήνα το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, που αποτελεί τη σημαντικότερη ετήσια επιστημονική εκδήλωση του κλάδου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ESOPRS). Διοργανώνει Ημερίδες Αναίμακτης Βλεφαροπλαστικής που σκοπό έχουν τη γνωριμία και εξοικείωση των ιατρών με σύγχρονες μεθόδους εφαρμογής της Αισθητικής Ιατρικής.

Συνδυάζοντας εκπαίδευση και βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξόπλισε Οφθαλμολογική Κλινική σε Νοσοκομείο του Χαρτούμ του Σουδάν, με αρωγό το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε αλλεπάλληλα ταξίδια πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις και ταυτόχρονη εκπαίδευση οφθαλμιάτρων στην Οφθαλμική Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική. Το εκπαιδευτικό έργο συνεχίστηκε φιλοξενώντας συναδέλφους από το Σουδάν στην Ελλάδα.