ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Καθώς μεγαλώνουμε, η περιοχή των βλεφάρων στα μάτια επιβαρύνεται. Τα βλέφαρα τεντώνουν, ενώ οι μύες που τα υποστηρίζουν αποδυναμώνονται. Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάμε χαλάρωση στα φρύδια, πτώση στα άνω βλέφαρα και σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτό συχνά δίνει στο πρόσωπο μια «κουρασμένη» έκφραση και την εντύπωση μεγαλύτερης ηλικίας από την αληθινή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και μείωση της όρασης. Καθώς η μείωση αυτή επέρχεται σταδιακά (όσο σταδιακά πέφτουν τα βλέφαρα), υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να μην συνειδητοποιεί ότι έχει στερηθεί ένα μέρος του πεδίου της όρασής του (ιδιαίτερα στην άνω βλεμματική θέση), μέχρι να γίνει οφθαλμολογική εξέταση.

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική απομακρύνει την περίσσεια δέρματος και λίπους στην περιοφθάλμια περιοχή, αποκαθιστά το οπτικό πεδίο στις περιπτώσεις που έχει μειωθεί, και φυσικά δίνει μια πιο νεανική όψη στα μάτια. Αντιμετωπίζει δηλαδή το πρόβλημα της πτώσης των άνω βλεφάρων και αφαιρεί τις έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια.

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική είναι επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Μετά την επέμβαση, σε μια ή δυο ώρες μπορείτε να γυρίσετε σπίτι σας. Δεν χρειάζεται φαρμακευτική αντιβιοτική αγωγή μετεγχειρητικά. Ενυδάτωση των ματιών με τεχνητά δάκρυα είναι επιβεβλημένη για ένα διάστημα 2-3 μηνών επειδή οποιαδήποτε επέμβαση στα βλέφαρα διαταράσσει την ενυδάτωση της επιφάνειας του ματιού.

Συνιστάται αποχή από τη δουλειά για μια εβδομάδα, για να υποχωρήσει το μετεγχειρητικό οίδημα και να αφαιρεθούν τα λεπτά ράμματα που τοποθετήθηκαν κατά την επέμβαση. Μετά από μια εβδομάδα, με ελάχιστα σημάδια και συνήθως χωρίς την παραμικρή ενόχληση μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές υποχρεώσεις σας.

Αν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε χειρουργική βλεφαροπλαστική, πρέπει να γνωρίζετε ότι προηγείται αναλυτική εξέταση και γίνεται μια ειλικρινής συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες σας. Στα πεδία που αντιμετωπίζει η βλεφαροπλαστική (περίσσεια δέρματος στα άνω και κάτω βλέφαρα, σακούλες κάτω από τα μάτια, περιορισμός της όρασης και κουρασμένη όψη) μπορούμε να περιμένουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η χειρουργική βλεφαροπλαστική δεν αντιμετωπίζει το αισθητικό πρόβλημα των ρυτίδων γύρω από τα μάτια. Όπως με κάθε ιατρική πράξη, υπάρχει επίσης ένα μικρό ποσοστό πιθανών επιπλοκών. Τέλος, τα αποτελέσματα της χειρουργικής βλεφαροπλαστικής είναι μακροχρόνια. Συνήθως, διατηρούνται από 8 ως 10 έτη. Φυσικά, καθώς η γήρανση του προσώπου άρα και της περιοφθάλμιας περιοχής συνεχίζεται με το πέρασμα των χρόνων, είναι ενδεχόμενη επανάληψη της επέμβασης σε βάθος ετών. Για όλα αυτά τα ζητήματα, η εξατομικευμένη συζήτηση κατόπιν αναλυτικής εξέτασης είναι κομβικής σημασίας.


Χειρουργική βλεφαροπλαστική: πριν και μετά


Εικόνα 1.

Εικόνα 2.