ΤΡΙΧΙΑΣΗ

Τι είναι;

Η τριχίαση είναι μια κοινή ανωμαλία των βλεφάρων στην οποία οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται, αντί κανονικά προς τα έξω, εσωτερικά προς το μάτι. Αυτό προκαλεί αίσθηση ενόχλησης, σαν να υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στο μάτι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, δακρύρροια και ευαισθησία στο έντονο φως.


Περιγραφή πάθησης

Πολλές πιθανές αιτίες ευθύνονται για την τριχίαση. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση του οφθαλμού, από φλεγμονή των βλεφάρων, από αυτοάνοσο ή από ένα τραύμα. Μπορεί ακόμα να συνδέεται με χρόνια βλεφαρίτιδα ή έρπητα ζωστήρα.

Η τριχίαση είναι σημαντικό να μην αφήνεται να χρονίζει, καθώς οι βλεφαρίδες που γυρίζουν προς τα μέσα ερεθίζουν αρκετά την επιφάνεια του ματιού και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη (κερατίτιδα) στον κερατοειδή ή και έλκος του κερατοειδούς.


Αντιμετώπιση

Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την τριχίαση με μια μικρή επέμβαση, χρησιμοποιώντας τις ραδιοσυχνότητες. Επεμβαίνουμε με τον τρόπο αυτόν και καυτηριάζουμε και τον θύλακα της βλεφαρίδας. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και χωρίς καμία αίσθηση πόνου για τον ασθενή.

Στην περίπτωση όπου η παθολογική διάταξη των βλεφαρίδων αφορά περισσότερες από 4-5 βλεφαρίδες, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με τη χρήση επίσης κρυοπηξίας. H επέμβαση γίνεται στην κλινική με τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής φεύγει μετά από δυο ώρες.

Και στις δυο περιπτώσεις, μπορεί κανείς να επιστρέψει άμεσα στις υποχρεώσεις του, ενώ συστήνουμε τη χρήση φυσικών δακρύων καθώς και ενός αντιβιοτικού κολλυρίου.Τριχίαση άνω βλεφάρου: οι βλεφαρίδες στο ρινικό τμήμα του βλεφάρου γυρίζουν προς τα μέσα και ερεθίζουν το μάτι


Τριχίαση κάτω βλεφάρου: έντονος ερεθισμός του ματιού εξαιτίας των βλεφαρίδων που γυρίζουν προς τα μέσα.